Bonsai Marijke

                    Carpinus betulus Columnaris nana (haagbeuk)

 

april 2015: Dit is een Carpinus betulus columnaris nana, zuilvormige haagbeuk, 14 jaar oud en is 130 cm hoog. De boom heeft 3 toppen  ik heb de kleinste en grootste top verwijderd.

.                  

 

          

 De takken met spandraden naar beneden gehaald. Ben benieuwd wat het gaat worden. de boom is nu  80 cm hoog.

april 2017: De Carpinus weer onder handen genomen, takken verwijderd om de stam zichtbaar te maken, de boom heeft nu een duidelijke voorkant.

Nu nog de nebari, deze is onooglijk! Ik ga een marcot  plaatsen op de krijtstreep om daar wortels te verkrijgen. De bast van de boom is erg hard en moet gefreesd worden. Daarna de wonden ingesmeerd met een laagje stekpoeder en met spagnum afgedekt. Van noppenfolie een pot gecreëerd en opgevuld met Akadama.

           

      

Nu hoop ik dat er wortels gaan groeien en dat er in een later stadium het onderste gedeelte van de wortelkluit verwijderd kan gaan worden.   

maart 2018: Het is eind maart, ik ben erg nieuwsgierig geworden of er wortels zijn uitgekomen op de marcot. En ja het is gelukt na 1 jaar, dus is de tijd aangebroken om de Carpinus in een orginele bonsaischaal te verpotten. De hoge wortelkluit moet flink ingekort worden, hij staat immers in een hoge trainingsschaal, met flink wat zagen en knippen aan de wortels is het gelukt. De boom is nu 65 hoog.                                                                                                                                                                                                                                            

      

Na 14 dagen is de boom al flink uitgelopen,en heeft dus geen hinder gehad van de grote ingreep.

             

            juli 2019