Bonsai Marijke

Chamaecyparis obtusa nana (Japanse dwergcypres)

Deze Chamaecyparis heb ik in 2008 gered uit de kliko. Deze boom is 1 meter hoog, de stam is recht en alle takken zitten bovenin. Vandaar dat ik de boom iets naar links laat hellen. Toch wil ik proberen er iets van te maken, mijn gedachten gaan uit naar een Literati.

       

10-6-2012                                                      De stam valt niet te buigen, alleen de takken zijn bedraad
                                                                  en omlaag gezet, de takken in de top zijn flink ingekort.       

Het is nu 30 januari 2013 en als ik naar buiten kijk naar deze boom is het een ergenis. Het ziet er echt niet uit. Te koud om er buiten aan te werken, dus de boom naar binnen gesleept.

Inmiddels virtueel wat takken gesnoeid.  

                         

De boom naar rechts gekanteld en van de top een jin gemaakt, de shari laten doorlopen op de hele stam.       

                                             

                        1                                                                                              2

 31-1-2013 Het ziet er voorlopig beter uit, in het voorjaar hoop ik de kluit iets kleiner te kunnen maken, want de boom staat inmiddels 5 jaar in deze pot.                                                                       29-9-2013 In het voorjaar niet meer verpot, maar het loof is wel voller geworden, de jin bovenin wat ingekort.

    

7-4-2014. Na 6 jaar in de grote schaal gestaan te hebben is het tijd om te verpotten. Het vergt 3 uur om deze klus te klaren. De knoestige wortelvoet blijkt toch groter dan ik gedacht had. Dit komt vaak voor bij deze soort.                    

                                 

. De bonsaischaal die ik gekocht had blijkt te klein te zijn, dus als alternatief in een plastic schaal gezet.