Bonsai Marijke

                                    Ilex verticillata (hulst,bladverliezend)

De bessen van de bladverliezende Ilex verticulata worden vaak aangeboden in tuincentra vanwege hun prachtige rode bessen. Deze soort is ook wel geschikt als bonsai, maar wordt daar maar weinig voor gebruikt. Ilex verticillata is een struik die tot 2 meter hoog wordt. De struiken zijn tweehuizig. Er zijn planten met enkel mannelijke en andere planten met enkel vrouwelijke bloemen. Voor een goede vruchtzetting zijn er dus niet-besdragende mannelijke planten nodig. Insecten zijn belangrijk voor een goede bestuiving. De bloemen zijn klein en vallen niet bijzonder op. De plant bloeit op nieuwe zijtakjes van meerjarig hout. Ilex verticillata is zeer winterhard en de besjes met een diameter tot 10 mm kunnen matige vorst verdragen.            

                                                           

Deze boom is in augustus 2015 gekocht en stond in de volle grond en was elk jaar rond gestoken voor een goede kluitvorming.

                                          

                

              

De grond bestaat uit harde zware klei. Omdat er flink wat haarwortels aanzitten heb ik de overtollige klei verwijderd. Ook blijkt dat er aan de onderzijde van de kluit een flinke dikke wortel zit en deze te hoog zou zijn als de boom in de toekomst in een bonsaischaal geplaatst gaat worden. Deze wortel is horizontaal verwijderd. De boom is verankert in de pot en met wat van de oude klei met oude tuingrond vermengd opgepot. 

               

Met een frees wordt het dode hout bewerkt en daarna gebrand en geborsteld.

                 

Eind januari 2016: De boom in een bonsaischaal opgepot zonder veel aan de wortels gesnoeid te hebben. De takken gesnoeid. Ik ben niet op de hoogte van de groeiwijze van deze soort, is dus een verrassing hoe de boom gaat uitlopen dit voorjaar.

              

Begin april 2016: De boom maakt veel nieuwe scheuten op de gesnoeide takjes, de groei zit er goed in. Half juni zijn de takjes zo gegroeid dat de boom bedraad kan worden.

                   

               

november 2016: De Ilex heeft zijn blad verloren, een mooi moment om alle nieuwe takken van dit jaar te bedraden.

             

april 2017: De schaal waar de Ilex in staat is te laag, het is nu de goede tijd om de oude kleigrond te verwijderen en de boom in Akadama op te potten. 

            

Foto rechts: 2 weken na het verpotten loopt het blad al uit.

          

juni 2017: De Ilex loopt mooi uit, zelfs verschijnen er kleine bloemetjes, maar jammer dat ik geen mannelijke plant erbij heb, dus in het najaar geen bessen.

           

                           juni 2018                                                                     juli 2020