Bonsai Marijke

Juniperus procumbens (Jeneverbes)

Demo  met  Rijn Becude

Op zondag 14 oktober 2012 was er een demo georganiseerd door Bonsaivereniging Rijnmond met Rijn Becude van Bonsaivereniging Apeldoorn. Rijn heeft zijn sporen in bonsaiwereld verdient  en wordt regelmatig gevraagd  voor demonstraties, workshops of masterclasses.

               

De boom, een “Junuperus procumbens”, die bij Teunis Jan was ingekocht  is een boom met een flinke stam en later bleek met een interessante nebari.

Deze soort, van origine uit Japan, is eigenlijk een bodembedekker en dus kunnen er in de stam allerlei natuurlijke kronkels en bochten uit voortvloeien. De bomen worden later in de hoogte in potten gezet om verder te groeien. Deze was nu 1,30 meter hoog, maar er ging gelijk een flinke stuk vanaf, zodat het naar 70 cm werd teruggesnoeid. Wat nog een behoorlijk maat is!

     

De uiteindelijk bedoeling is dat het in de vorm van een Literati (geleerde stijl) verder zal worden getraind. Maar dat is nog een proces van enkele jaren. Rijn maakte een selectie van de belangrijke takken, zodat eromheen ruimte kon worden gemaakt door overbodige takken en scheuten weg te halen.   De boom krijgt nu ruimte en licht en kunnen de geselecteerde takken, zich verder goed ontwikkelen.    Het is nog de bedoeling om Jin en shari aan te brengen. Rijn heeft hiervoor al aangegeven waar dat kan gebeuren, rekening houdend met de sapstroom. Na het schoonmaken van de stam was deze te herkennen aan de iets donkere kleur en een lichte verdikking, een soort ader. Het is dus belangrijk om de aders niet te onderbreken, anders zullen en takken afsterven. Je kunt aan de volgorde van de foto’s zien hoe een en ander in zijn werk is gegaan.

          

Een boom moet met respect worden behandeld, tijdens de demo werden de primaire en secundaire takken geplaatst, de rest van het loof wordt nog niet bedraad om de boom de gelegenheid te geven zich te herstellen van de ingreep. In de herstel periode en de winter zal hij tegen vrieskou moeten worden beschermd, verder moet hij veel licht en lucht hebben. Voorlopig moet de boom ook 1 jaar in de huidige pot blijven, maar ook in de positie gehouden worden zoals hij later zal worden verpot.

Om de kosten voor de vereniging enigszins te dekken, werd de boom aan het einde van de demo per opbod aan de leden verkocht, ik deed uiteindelijk het hoogste bod. Het beloofd een prachtige bonsai te worden, maar dat zal nog wel een paar jaar duren.