Bonsai Marijke

Pinus mugo mops (Bergden)

Deze Pinus mugo mops komt uit een tuincentrum in België, daar betaalde ik maar € 2,50 voor in december 2005. Het is één van de eerste boompjes die ik aanschafte. In maart 2006 heb ik deze Pinus voor het eerst bedraad en geprobeerd er een cascade van te maken. In mei dat zelfde jaar zag je de kaarsjes verschijnen. De groei zat er goed in.

         

In de drie opvolgende jaren is er flink aan gewerkt, kaarsjes nijpen, uit draad en weer in nieuwe draad gezet. In april 2009 werd hij verpot.

                

!n het voorjaar van 2011 nogmaals verpot, maar in een lagere cascadepot en de pinus ingekort.

    

Najaar 2013:  Bij mugo dennen worden de naalden nooit geplukt. Je moet ze altijd wegknippen en laat dan 3 a 4 millimeter staan boven de schacht. Door deze manier zullen er veel meer nieuwe knoppen ontstaan rondom de stompjes die na het snoeien zijn blijven staan. Dit omdat die stompjes nog steeds energie ontvangen voordat ze indrogen en afvallen.

     

Na al de naalden knippen weer in draad gezet, de boom blijkt nu verkeerd in de pot te staan, het is de bedoeling om in het voorjaar de rechte kant van de pot naar voren te plaatsen.