Bonsai Marijke

Rotsbeplanting (saikei)

Een rotsbeplanting is één of meerdere bomen in combinatie op een rots geplant. Hiervoor geldt de regel van de koudegrens. In hoger gedeelten van bergen treffen we enkel nog Pinussen (dennen) aan, dus dit wordt zeker zo gebruikt in bonsaicomposities. Hier worden ook veel cascade-boompjes (neerwaarts groeiende) gebruikt zogezegd onder invloed van sneeuw- en rotsinslag.
Sommige delen worden met mos beplant. Natuurlijk is het gemakkelijk om een rots met gaten (maansteen) te gebruiken of meerdere kleine stenen op elkaar te stapelen en te lijmen.

Een landschap (saikei) is een miniatuurlandschap in een schaal en heel goed na te bootsen door gebruik te maken van allerlei natuurlijke materialen, zoals rotsen, mossen, grind en verschillende soorten bomen toe te passen. De bomen moeten qua grote in verhouding blijven. Het geheel moet een eenheid vormen. Chinezen gaan hier zeer ver in, door ook huisjes en beeldjes erbij te plaatsen zodat het als kitsch over komt.

In mei 2013 ben ik begonnen met een rotsbeplanting te maken. Voor de maanstenen te plakken is een vorstbestendige lijm gebruikt, deze stenen zijn met dezelfde lijm op een bonsaischaal  (breedte 45cm) bevestigd.

                     

Als beplanting is gebruikt: 2 pinus mugo, 1 liguster, 1 podocarpus, 1 berk, 1 mini Sering, Wilde wingerd en mos. Dit alles had ik nog ergens in mijn tuin staan, dus kost dit project haast niets.

            

De lege ruimtes op de bonsaischaal zijn opgevuld met Akadama (Japanse kleikorrels) en afgedekt met mos.       

                                                                     

                                  Deze laatste foto is eind augustus 2013 gemaakt.