Tilia cordata monto (dwerglinde)
In begin april 2009 heb ik een Tilia cordata monto aangeschaft bij Herman Geers.
Hij is ter plekke een kopje kleiner gemaakt.
Na aankomst thuis direct in een grote cementkuip geplaatst en daarin gaten geboord. In 3 jaar tijd heeft de boom veel kleine vertakkingen gekregen, maar ik heb geen idee wat ik met de boom aanmoet. De stam is flink dik, maar heeft geen tapsheid en de meeste vertakking zit meer aan 1 kant.
Een kennis heeft een idee om er een vlotstijl van te maken doormiddel van de boom horizontaal te leggen.
voorbeeld
In april 2012 wordt er een kist gemaakt van 100x40x30 cm en drainage gaten geboord. De bodem wordt bedekt met antieworteldoek en ankerdraden door de gaten gestoken. Een laag hydrokorrels wordt aangebracht voor drainering. Er wordt een grondmengsel gemaakt van potgrond en brekerszand.
Overtollige takken worden verwijderd. Om de beworteling te krijgen wordt de bast van de boom ingesneden, dit aan weerszijde van de stam over de gehele lengte.
De boom wordt pas gemaakt zodat hij met wortelkluit en al horizontaal in de kist past. De kist wordt verder opgevuld met het grondmengsel. De stam wordt met de ankerdraden vastgezet en de beschadigingen van de stam aangeaard..
De wortelkluit moet voorlopig in takt blijven en is afgedekt met plastic om uitdrogen te voorkomen. Zodra de stam is geworteld kan de kluit langzamerhand verwijderd worden. De boom loopt goed uit en mag voorlopig flink doorgroeien.
Als het gaat lukken komen er +/- 9 boompjes op de liggende stam te staan.
21 juli 2012, de wortelkluit is al die maanden niet meer bevochtigd, maar de boom ziet er gezond uit. Het is nu tijd om een gedeelte van de wortelkluit weg te nemen. De boom moet het nu met de wortels doen die in de grond zitten. Ik hoop dat er ook wortelgroei aan de stam gaat komen.
25 april 2013: Voordat het blad eraan komt kan er nog flink gesnoeid worden.
januari 2014: Het afgelopen jaar zijn er flink wat takken bij gekomen. Het is te zien dat wat eerst de zijtakken van een boom waren nu kleine boompjes gaan worden. Alleen de linkerkant is afgestorven.
maart 2015: Het is tijd om de boom op een slab te plaatsen. De slab is gemaakt van Trespa, de vorm is uitgezaagd en 2 hardhouten latten aan de onderkant geplaatst, er worden afwateringsgaten en gaten voor de verankeringsdraden geboord.
Er worden gaasjes en verankeringsdraden geplaatst en in de stam gaten geboord voor de verankeringsdraden.
Op de slab wordt een rand met Keto (Japanse zwarte turf) aangebracht. De boom met de verankeringsdraden vastgezet. Een gedeelte van de oude grond wordt gebruikt en aangevuld met Akadama (Japanse kleikorrels).
De wortelkluit rechts is afgedekt met mos.
Eind juni 2015. De Tilia cordata monte is mooi uitgelopen, het blad blijft mooi klein.
In de zomer van 2016 heeft de boom het niet gered en is afgevoerd naar het bomen kerkhof, jammer alle werk voor niets geweest. Maar ik heb er wel wat van geleerd.
Met het verplaatsen van de boom uit de kist naar de slab in 2014 had ik wel een stuk stronk links dat geworteld was er af gezaagd (zie afbeelding) en in een pot gezet.
maart 2017: De stronk inmiddels verpot in een bonsaischaal. Ik ben blij dat de stronk is aangeslagen, heb toch nog een aandenken van de grote Tilia.
april 2017
juli 2017: De stam gefreest, van de grote Tilia toch een kleine vlotstijl overgehouden.