Bonsai Marijke

Wat is Bonsai?

Bonsai is een Japans woord en betekend: bon (= platte schaal) en sai (= boom). In het Nederlands wordt bonsai aangeduid als "Boom in pot".

Meer dan tweeduizend jaar geleden ontstond bonsai in China. De Chinezen haalden de bomen uit de natuur, vooral uit de bergen waar de boompjes door extreem moeilijke groeiomstandigheden klein waren gebleven en zetten deze in keramieken potten of op platte stukken rots.
Pas veel later namen de Japanners deze kunstvorm over, waarna de diverse technieken zoals snoei, bedrading en spannen van de takken toe werden gepast. De bomen kunnen honderden jaren oud worden en kunnen in Japan van generatie op generatie worden doorgegeven.
Bonsai is in de loop van de twintigste eeuw pas echt in de belangstelling gekomen in Europa, Amerika en Australië. Binnen Europa was Nederland, na Engeland, één van de eerste landen waar deze fraaie boompjes op grote schaal werden geïntroduceerd.

Bonsai is een levend kunstwerk. Het doel is om een boom te kweken die veel weg heeft van de bomen die je ook in de natuur ziet. Men denkt vaak dat voor het kweken van bonsai speciale boomsoorten nodig zijn. Dit is niet het geval, vele bomen en struiken die in de Nederlandse natuur voorkomen zijn geschikt voor deze hobby.
Bonsai is een buitencultuur, evenals gewone bomen horen ze buiten in de tuin of op het balkon.
De meeste bonsailiefhebbers geven de voorkeur aan “buitenbonsai”: winterharde boomsoorten.
Deze kunnen namelijk het grootste gedeelte van het jaar gewoon buiten staan, maar alleen bij strenge en aanhoudende vorst in een beschutte omgeving worden ondergebracht.

Vandaar dat in dit onderwerp niet op binnenbonsai wordt ingegaan.